Have you been impacted by Covid 19? Do you need financial support to take classes?  CARES funds are available for those impacted by the pandemic. 

You may be eligible for CARES which can cover tuition and other expenses.  To learn more or submit an application, click the button at right.

You may also contact us for further information at wfd@ccm.edu or 973-328-5187.

Connect With Us

Prospective Student Tour

November Tour Date Coming Soon

CareerAdvance USA Logo

 

APPLY NOW

 

As the recipient of a $4 million CareerAdvance USA Grant, County College of Morris (CCM) and its partner schools are offering training and apprenticeship programs for those looking to build rewarding and well-paying careers in the high-demand field of advanced manufacturing.

As a CCM CareerAdvance apprentice, you will gain skills in a condensed timeframe, while being paid, to obtain a job in advanced manufacturing. You also will have the opportunity to gain college credit during your participation if you would like to continue and pursue a certificate or college degree.

Apprenticeships are available to those with little to no knowledge of advanced manufacturing, along with those with a basic knowledge of the filed. Interested participants can take part in one or both of the following:

 

  1. Pre-Apprenticeship Boot Camps: These are four to nine weeks long, totaling about 20 hours a week. The boot camps are for those who need to be trained in the basics of machine learning. There is a fee to take part in the Boot Camps.
  2. Apprenticeship Programs: Apprentices are hired by a company to take part in on-the-job training, while receiving related technical instruction, for about one year. During an apprenticeship, participants are trained at the company as well as on CCM’s campus. This allows companies to hire suitable apprentices permanently after the apprenticeship is over.

Apprenticeships are also available to companies that want to provide current employees with additional training and an opportunity for advancement.

For more information about our programs and opportunities join us for an info session via zoom. We have several dates and times available for your convenience, simply click the button with the date you want to attend and register for the session.

To learn more about apprenticeships in advanced manufacturing, visit Apprenticeship.gov

For more information on CCM Career Advance Apprenticeships in Advanced Manufacturing , email CareerUSA@ccm.edu

For more information about our programs and opportunities join us for an info session via zoom. We have several dates and times available for your convenience, simply click the button with the date you want to attend and register for the session.

Technical Standards

View our technical standards HERE.

1. Do you need to have previous experience in Advanced Manufacturing?

Answer: No, people with prior knowledge are welcomed to join the program.

2. Does this course start every semester?

Answer: No, this course is continuous rolling admission, which means start when you are ready.

3. How long is this Program?

Answer: Our boot camp program is 6-9 weeks.

4. Is this program completely virtual?

Answer: No, the introductory course is almost completely virtual, but the main courses are completed on campus at County College of Morris.

5. Is this program hands-on?

Answer: Yes, you will be training and developing skills on state-of-the-art machinery within our Advanced Manufacturing & Engineering Center.

6. Is there an opportunity for scholarships?

Answer: Yes, after completing our introductory course, you can apply for a scholarship.

7. How many hours do you need to dedicate the program?

Answer: About 20 hours per week.

8. What does the hands-on training schedule look like?

Answer: Students will be on campus from 9:00am until 3:00pm for 4 days a week for the last three weeks of the boot camp.

9. Do I need to buy a textbook for this program?

Answer: No, textbooks are not required for our boot camp and materials needed will be provided during class.

10. Do I need to purchase supplies for this program?

Answer: The only supplies needed for our boot camp is steel toe shoes.

11. What type of machines will I be working with?

Answer: Machines you will be using are Computer Numerically Controlled (CNC) and Manual Mill and Lather Machines.

12. How much will I make if I am hired by a company partner?

Answer: Students will earn a minimum of at least $15.00 an hour.

13. What certifications will I receive?

Answer: You will receive an OSHA-10 and CPR certification during our boot camp and our program offers optional courses for you to receive additional credentials.

14. Will I receive college credit after completing this program?

Answer: Yes, you will receive 4 college credits after completion of our program.

15. Who could possibly hire me?

Answer: Manufacturers within Morris, Sussex, or Warren Counties.

This workforce product was funded by a grant awarded by the U.S. Department of Labor’s Employment and Training  Administration. The product was created by the recipient and does not necessarily reflect the official position of the U.S. Department of Labor. The Department of Labor makes no guarantees, warranties, or assurances of any kind, express or implied, with respect to such information, including any information on linked sites and including, but not limited to, accuracy of the information or its completeness, timeliness, usefulness, adequacy, continued availability, or ownership. This product is copyrighted by the institution that created it.

 

“CareerAdvance USA Scaling Apprenticeship GRANT is sponsored by a $4 million dollar grant from the U.S. Department of Labor, Employment and Training Administration (Federal Award ID. No. (FAIN): HG-33031-19-60-A-34. The US DOL grant includes additional match funds amounting to over $1,000,000 to support project goals.”